Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



29.03.2024, 14:58
Головна » 2020 » Травень » 28 » Всеукраїнський день краєзнавства
15:55
Всеукраїнський день краєзнавства

Щорічне свято краєзнавців відзначається 28 травня. Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено відповідно до рішення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Перше святкування Всеукраїнського дня краєзнавства відбулося у 2017 році.

Метою свята було визначено підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства.

Тому до Вашої уваги Публічна бібліотека Тлумацької міської ради ОТГ, як інформаційний центр Тлумацької громади, розпочинає цикл розповідей про дерев’яні храми Тлумаччини, які укладені бібліотекарем відділу обслуговування користувачів ПБ Н.Голубничою у збірник «Дерев’яні храми Тлумаччини».

Церква Різдва Пресвятої Богородиці 1874 року. Село Вікняни.

Колишній римо-католицький костелик первісно зведений не пізніше початку XVIII ст. в містечку Товмач (сьогодні Тлумач), а 1874 року перенесений до села, де його відновили і посвятили. Після Другої світової війни споруду використовували під склад колгоспу, а після 1990 року вона стояла опущена.

Щойно 2003 року споруду передали греко-католицькій громаді Вікняни, яка поступово почала ремонтувати святиню, у 2006 році її посвятили як церкву Різдва Пресвятої Богородиці.

Цю дерев'яну святиню зустрінете при сільській дорозі з заходу від центру села, на схилі. Тридільна безверха споруда, яка складається з вівтаря з прибудованими захристіями, ширшої нави і присінку, над яким надбудовані хори. Вівтар орієнтований до заходу. В інтер'єрі нове і мінімалістичне оформлення. Зовні церква потребує ремонту. Окремо стоячої дзвіниці нема.

Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна після закінчення карантину у Публічній бібліотеці Тлумацької міської ради ОТГ.

 

Переглядів: 249 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]