Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



26.04.2024, 06:01
Головна » 2020 » Липень » 14 » Сповідь душі: Яреми Гояна
13:30
Сповідь душі: Яреми Гояна

Книга мого життя під світлом неба,

мов птах – має два крила і одне серце.

                                                           Я.Гоян

11 липня – 80 років від дня народження заслуженого діяча мистецтв України Яреми Гояна автора  повістей та оповідань «Вогні яворові» (1984), «Перстень верховинця» (1989), художніх оповідей «Рушники» (1975) і «Славичі» (1979), краєзнавчих книжок «Моршин» (1973), «Немирів» (1977).

Літературно-публіцистична і мистецька творчість Яреми Гояна відзначена Національною премією України імені Т. Шевченка (1993) за повість «Таємниця Лесикової скрипки» та іншими літературними преміями - імені Олени Пчілки, Марка Черемшини, Івана Огієнка, Ярослава Галана.

Своєрідними в українському книговиданні є публіцистичні есе Яреми Гояна у книгах «Воскреснемо!» («Веселка», 2000) та «Пророк» (2006), щедро ілюстровані унікальними творами графіки Василя Касіяна. Це книжки, що виросли з одного кореня роду, в якому є два Шевченківські лауреати: Ярема Гоян - племінник Василя Касіяна, тож у книжках поєднане письменницьке слово і живий графічний касіянівський штрих.

Яремі Гояну присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» за вагомий особистий внесок у розвиток книговидання і поліграфії та з нагоди відзначення 1000-ліття літописання і книжкової справи в Україні.

До 80 – річчя від дня народження Яреми Гояна  у бібліотеці-філії с. Бортники організовано викладку книг письменника «Сповідь душі: Яреми Гояна».

Рідне слово і книга - то щось вічне і невіддільне у щедрому літературному надбанні, це  невтомний сівач рідного слова на книжковому полі української літератури.

 

 

Переглядів: 214 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]