Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



18.05.2024, 18:29
Головна » 2020 » Листопад » 28 » Осінній цикл свят
20:47
Осінній цикл свят

Михайлів день: традиції та обряди

21 листопада, православні християни відзначають Собор архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних, або, як називають його у народі, – Михайлів день.

Дата святкування постійна й вибрана не випадково, адже листопад є 9-м місяцем від березня, з якого в давнину починалося обчислення нового року. На вшанування всіх 9-ти ангельських чинів саме у листопаді встановлене їхнє свято.

Архангел Михаїл: що про нього відомо

Свято має повну назву Собор архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних, оскільки собор – це з’єднання, сукупність усіх святих ангелів на чолі з архистратигом Михаїлом. Усі вони славлять Святу Трійцю і служать Богу.

Архангел Михаїл є архистратигом, тобто головнокомандувачем. За церковними канонами, він очолює всі дев’ять чинів ангелів та є головним воїном у битві добра і зла. Вважається, що саме архистратиг Михаїл переміг сатану, скинувши його та інших занепалих духів із небес. Озброєний мечем, він стоїть на сторожі воріт раю.

Традиції святкування Михайлова дня

Цього дня,  насамперед слід помолитися перед іконою архистратига Михаїла, просячи у нього захисту від лукавого і темних сил.  Важливою традицією свята Собору архистратига Михаїла є допомога бідним та нужденним. Цей день – чудова нагода, аби помиритися з тим, з ким людина перебуває у сварці.

       На Михайла прийнято влаштовувати гуляння, ходити в гості. З нагоди свята накривають щедрий стіл з різноманіттям м’ясних страв, адже зовсім скоро розпочнеться 40-денний Різдвяний піст. Тому в Михайлів день ласують смачними наїдками, які тривалий час потім будуть під забороною.

До столу запрошуються гості, бо за прикметою багато гостей цього дня пророкують господарям заможний наступний рік. Для українців цей день має особливе значення, адже архистратиг Михаїл вважається покровителем столиці України – міста Києва.

Крім того, прийнято вітати всіх чоловіків на ім’я Михайло з їхнім Днем ангела.

 

Переглядів: 184 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]