Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



29.03.2024, 11:32
Головна » 2020 » Липень » 7 » Народні традиції: свято Івана Купала
09:52
Народні традиції: свято Івана Купала

Найцікавіше свято яким закінчується літній сонячний цикл календарних свят – це свято Івана Купала. Святкування супроводжується безліччю традицій і звичаїв.

Купальська ніч і по цей час вважається однією з самих «сильних» ночей, наповнена вона цілющими та магічними властивостями. Основними силами цієї ночі є: вода, вогонь і трави.

Головний звичай – це обов’язкове купання у воді адже вода в цю ніч вважається цілющою бо допомагає очиститися від всякого зла та здобути добре здоров’я.

Вогонь на Купала також має великі магічні властивості. Вогнище розведене в ніч на Івана Купала має очищувальні властивості, тому круг вогнища люди водили хороводи, танцювали та стрибали через нього. Вогнища повинні бути великими. В народі вважалося, що хто через нього перестрибне, той буде щасливим.

Обов’язковим є обряд збирання трав і квітів, бо вважалось, що саме в цю ніч трави і квіти наповнюються магічними, лікувальними та зцілювальними силами. Дівчата плетуть з трав і квітів вінки та пускали їх на воду. А хто знайде квітку папороті, той був наділений магічними здібностями, а ще вдачею та щастям.

Напередодні цього свята у бібліотеці-філії с.Братишів,  с.Королівка  оформлено книжкові та народознавчі виставки «Народні традиції: свято Івана Купала», «В ніч на Івана Купала…». На яких представлено художні твори українських поетів та письменників, традиції та обряди українського народу, народне повір'я про магічну силу папороті, зірваної у ніч на Івана Купала та інші прикмети, вірування, звички, пов'язані із цим святом, які з давніх-давен живуть у народі.

        

   

Переглядів: 202 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]