Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



07.05.2024, 07:57
Головна » 2016 » Травень » 26 » Микола Твердохліб – понад усе він любив Україну.
11:08
Микола Твердохліб – понад усе він любив Україну.

    Кожного року в Петрилові у травні вшановують пам’ять полеглого борця за волю України полковника Миколи Твердохліба. Відбулася поминальна Служба Божа приурочена 62-річниці загибелі командира 4-ої воєнної округи УПА – Захід полковника «Грома».
    Виконком сільської ради, клубні та бібліотечні працівники провели поминальне віче біля пам’ятного знаку поставленого на честь полковника Миколи Твердохліба.

         «Не має спокою і нині

         На даній Богом нам землі

         Ріднесенькій нашій Україні,

         Облитій кровю і слізьми…»

    Цими словами сільський голова О. Домин відкрила свято. Розповіла присутнім про життєвий та бойовий шлях полковника УПА М. Твердохліба, який народився в с. Петрилів, талановитий, повстанський тактик і військовий стратег, пройшов шлях від рядового члена ОУН до командира тактичного відтинку «Говерля» командира 4-ої військової округи УПА. Був референтом СБ Крайового проводу «Карпати – Захід».
     Із виступу С. Костюка – представника районної станиці Братства УПА Карпатського краю, який розповів про те як жили і вмирали герої землі нашої, без почестей і відзнак. Це змушує кожного українця збагнути та усвідомити свій історичний обов’язок перед рідним народом, бо відродження нашої української духовності залежить нині від кожного із нас.
    І. В. Шкварок – керівник апарату Тлумацької РДА сказав, що пам’ять про національно-визвольний рух в Галичині та діяльність ОУН – УПА про невинно закатованих та репресованих українців є важливою складовою нашого усвідомлення історії, як вічної боротьби. І такі герої як М. Твердохліб не зникають безслідно, віддавши своє життя за Батьківщину – їхня мужність і пожертва й досі надихають щирих патріотів України на боротьбу з ворогом, що знову зазіхає на цілісність, незалежність нашої держави.
    Із сльозами на очах присутні слухали спогади Січових Стрільців Кузик Василя та ін. – проте як жили і боролись герої України.
    Бібліотекар Марія Овод ознайомила присутніх із добіркою літератури в якій відображено, життя і діяльність видатного повстанського командира, крізь призму спогадів безпосередніх учасників подій, світлинами та документальними фактами про період діяльності УПА на теренах Прикарпаття.
    У виконанні учасників заходу звучали патріотичні пісні про Україну та її героїв, декламували вірші, поеми. Старшокласники запевнили своїх односельчан, що вони будуть йти накресленим героями шляхом боротьби до найвищої мети – Незалежності,  розквіту і слави України Самостійної Соборної Держави. Україна незборима!

Переглядів: 383 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]