Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



29.03.2024, 02:46
Головна » 2022 » Січень » 26 » Книжкова виставка-реквієм "Голокост: трагедія, історія і пам’ять"
15:54
Книжкова виставка-реквієм "Голокост: трагедія, історія і пам’ять"

Людство, на хвилину зупинися.

У минуле спомин простели.

Над святою пам’яттю схилися

Тих, що безневинно полягли…

27 січня весь світ вшановує пам’ять загиблих в роки Голокосту – жахливої трагедії, жертвами якої стали близько шести мільйонів євреїв. Трагедія українських євреїв була не просто частиною катастрофи у роки світової війни, вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи. На жаль багато людей нічого не знають про Голокост, який забрав мільйони людських життів. Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим.

Публічна бібліотека Тлумацької міської ради підготувала книжкову виставку-реквієм «Голокост: трагедія, історія і пам’ять». Матеріали, які представлені на виставці, отримані нашою бібліотекою в дар від співпраці з музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м.Дніпро).

Дана виставка розповідає про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений нацистами єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму тільки тому, що любили свій народ, свою країну і боролися за його свободу.

Варто нагадати, що Голокост з грецької перекладається як “всеспалення” й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу.

Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті і відстоювати гідність людини. Темою цього дня є вічна пам'ять і зобов'язання докласти зусиль до недопущення геноциду і злочинів проти людяності:

«Хто рятує одне життя, той рятує весь світ!»

Спогади очевидиці Серьожечкіної-Тихоліз Софії Євстахіївної про розстріл євреїв в м.Тлумач, що записані у 2021 році, можна переглянути за посиланням

https://www.facebook.com/tlumachlibrary/videos/171505484373202/

Переглядів: 266 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]