Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



26.04.2024, 01:43
Головна » 2020 » Червень » 2 » Дерев’яні храми Тлумаччини /Церква Різдва Пр. Богородиці 1903 року. Село Вікняни/
15:06
Дерев’яні храми Тлумаччини /Церква Різдва Пр. Богородиці 1903 року. Село Вікняни/

Дерев'яні храми України – пам’ятки дерев’яної сакральної архітектури в Україні.

В Україні та на її етнічних землях розташовано близько 3000 дерев'яних культових споруд. Більшість збережених на сьогодні дерев'яних церков на території України розташовані в її західній частині, але й на лівому березі Дніпра туристам є на що поглянути. Абсолютна більшість дерев'яних храмів України належать парафіям УПЦ МП та УГКЦ. Дерев'яні церкви в Україні є важливими духовними осередками та унікальними архітектурними пам'ятками.

Отже, продовжуємо наш цикл розповідей про дерев’яні храми Тлумаччини, які укладені у збірник «Дерев’яні храми Тлумаччини».

.

Церква в цьому поселенні вперше згадана в документах другої половини XVI ст. В першій половині XVIII ст. збудували попередню до існуючої дерев'яну церкву. Замість неї у 1903 році постала нова церква, також з дерева, яку посвятили наступного року.

Була парафіяльною. У 2003 році святкували 100-ліття з часу будови церкви. Сьогодні в користуванні громади УАП Церкви. Не належить до пам'яток архітектури.

Вікнянську церкву побачите на терасі схилу посеред цвинтаря, на східній околиці села. Утворює в плані хрест з укороченими бічними раменами. При вівтарі є прибудовані дві ризниці. До західної стіни бабинця добудований присінок. Бічний вхід з півдня до нави. По останніх зовнішніх ремонтах тільки стіни під опасаннм церкви зберегли оригінальними, а також вхідні двері - все решту покрито новими матеріалами (фальшбрус, металопрофіль, булат).

Оригінальні ковані хрести з церкви поскладали в кутку між вівтарем і ризницею. На північний захід від церкви збереглася дерев'яна двоярусна не ремонтована дзвіниця.

Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна після закінчення карантину у бібліотеках-філіях Публічної бібліотеки Тлумацької міської ради ОТГ.

 

 

 

Переглядів: 241 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]