Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



29.03.2024, 06:42
Головна » 2019 » Травень » 17 » Святкування дня вишиванки
08:03
Святкування дня вишиванки

У невичерпній спадщині духовної культури українського народу є особлива, винятково важлива її частина – вишиванка. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції.

Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки, цього року цей день припадає на 16 травня. Бібліотечні працівники вже традиційно підтримують всеукраїнську акцію та зустрічали своїх користувачів у вишиванках. На велику радість бібліотекарів всі читачі  відвідували бібліотеку одягнувши гарні вишиванки.

У читальному залі дитячої бібліотеки була презентована виставка-літератури «Українська вишивка – символ та оберіг нації», на якій, крім художніх творів українських письменників, представлені книги про українську вишивку.

   

  

У цей день бібліотека-філія  села Остриня спільно з шкільною бібліотекою для учнів провела свято «Вишиванка – моя Україна». Бібліотекар О. Клід розповіла дітям, що таке вишивана сорочка і як наші предки створили цей традиційний одяг від етапу вирощування льону, прядіння і ткання,  до самої вишивки.

Ведучі на святі розповіли про  національний одяг у давнину і сьогодення, про значення кольорів у вишиванці, про ознаки - обереги в орнаментах, які зберігають культуру і пам’ять нашого народу, про те, що кожен регіон України має свій особливий стиль візерунків.

З цікавістю діти слухали легенду про вишивку, та з радістю розповідали про вишиванку в яку вони одягнені, відповідаючи на питання «Що я відчуваю, коли на мені вишиванка?».

 Учні декламували вірші Д.Павличка «Два кольори», В. Крищинка «Вишиванка», В.Симоненка «Вишивальниці», Т.Коломієць «Біле поле полотняне»,  Н. Козак «Давня вишиванка» та ін.

Бібліотекар З.Ткачук у селі Братишів провела  флешмоб «Читаємо у вишиванка»,  де у кожного бажаючого, з’явилася унікальна нагода показати усім свій  національно-етнічний вишитий одяг.

Для своїх користувачів  бібліотекар Г.Павлюк у бібліотеці – філії с. Королівка  презентувала виставку - експозицію «Чарівна краса вишиванки», яка зібрала дітей та молодь, щоб ознайомити з історією української вишивки, з різними орнаментами, візерунками.

Свято вишиванки проведено у  бібліотеці с. Бортники. Молодь одягла свої  найкращі вишиванки. Ведучою свята була Н. Купчак, яка ознайомила з виставкою вишиванок,  та значенням кольорів в українській вишивці.

Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі. Вишиванка для українців - могутній символ благополуччя в родині, а свято  вишиванки символізує національну єдність.

   

   

   

Переглядів: 393 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]