Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



24.04.2024, 03:34
Головна » 2016 » Жовтень » 28 » З Благословення Бога руками створена краса (До 105-річниці з дня народження Григорія Крука)
12:30
З Благословення Бога руками створена краса (До 105-річниці з дня народження Григорія Крука)

     Григорій Крук народився в 1911 році в с. Братишеві Тлумацького району на Івано-Франківщині, в родині сільського гончаря. Належить до когорти українських скульпторів ХХ століття, чию творчість високо оцінили в Європі та Америці. Його твори зберігаються в Німеччині, Франції, Англії… Образотворчу культуру він збагатив своїм образним пластичним словом, сільською тематикою, глибиною розкриття людського духу.
     З нагоди 105-річниці з дня народження Григорія Крука в бібліотеці с. Братишів проведено інформаційну годину «Найсамобутніша постать в історії мистецтва Прикарпаття – скульптор Григорій Крук». Бібліотекар Зоряна Ткачук цікаво розповіла про період найвищих звершень Григорія Крука. Цей період він виконує портретування Блаженнішого Йосифа Сліпого, Єпископа Івана Бучка, Папи Римського Павла VI, створює погруддя Івана Мазепи, Данила Галицького, Ярослави Стецько, Ольги Шкляр та інших провідних діячів України. Влаштовує десятки індивідуальних і колективних виставок по культурно-мистецьких центрах Європи та Америки.
     Бібліотекар презентувала виставку-панораму, оформлену в бібліотеці, «З Благословення Бога руками створена краса». Ознайомила присутніх з книгами, монографіями, статтями із періодичних видань про Григорія Крука.
     Завершився захід покладанням квітів до пам’ятника Г. Круку, спорудженого в селі Братишів. Не для слави, а для людей жив і творив піввіку великий майстер бронзи за межами рідної землі – наш краянин.

Є в Крукових різьбах
якась особлива важкість,
суцільність, повність.

С. Гординський (Мистецтвознавець, США)

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 399 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]