Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



10.05.2024, 02:37
Головна » 2016 » Лютий » 26 » В селищі Обертин презентували книгу Кристини Кармі
15:08
В селищі Обертин презентували книгу Кристини Кармі

    Кристина Кармі (в дитинстві Соня Зоргер) – єврейка, уродженка Обертина, яка пережила жахіття Другої світової війни, Голокосту, втратила свою родину і друзів та  чудом вижила. Її свідчення лягли в основу книги «Предивні дороги Провидіння в моєму житті», виданої англійською, польською та на євриті.
    Якось книга потрапила до рук голови громадської організації «Обертинське відділення польської культури ім. Ф.Карпіньского» Юлії Меньщикової. Історія маленької єврейської дівчинки, якій на початку війни було тільки дев’ять років, надзвичайно вразила пані Юлію і вона вирішила перекласти уривки її оповіді та вірші українською, щоб донести їх для сучасного покоління як доказ незламності духу, людяності і любові. Спільно з працівниками бібліотеки-філії та дитячої бібліотеки-філії Обертина вона підготувала презентацію книги, яка відбулась 25 лютого у розважально-відпочинковому комплексі селища «Замок Злати».
    Участь у заході взяли депутат обласної ради Богдан Станіславський, рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник, голова селищної ради Віктор Хамут, протоієрей Обертинського деканату Юрій Друляк, настоятель церкви св. Ап. Петра і Павла о. Артур Зауха, директор ЦБС Мар’яна Пісак.
    Презентація книги супроводжувалась демонстрацією світлин сім’ї Зоргерів, читанням віршів та уривків з книги про дитинство, батьків, загибель сім’ї авторки, короткометражного фільму про поневіряння Соні Зоргер. На захід були запрошені також очевидці тих подій та люди, які знали Соню. Завдяки відео зв’язку і сама авторка, яка нині проживає в Ізраїлі, змогла поспілкуватися з учасниками зустрічі.
    Більшість єврейських родин Обертина в роки війни були розстріляні на околицях селища та навколишніх селах або померли в гетто Коломиї. Про вшанування їхньої пам’яті і створення меморіалу зайшла мова під час презентації. Щоб люди пам’ятали історію людських доль і спільної трагедії євреїв, поляків, українців. 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 758 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]