Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



09.05.2024, 23:14
Головна » 2016 » Квітень » 8 » Презентація календаря-альманаха Михайла Буджака «Дністрове перевесло»
15:15
Презентація календаря-альманаха Михайла Буджака «Дністрове перевесло»

    7 квітня в читальній залі Тлумацької районної бібліотеки відбулась презентація календаря-альманаха фольклориста і краєзнавця Михайла Васильовича Буджака «Дністрове перевесло», який нещодавно побачив світ у видавництві «Сімик» в Івано-Франківську. Альманах виданий коштом районної програми інформаційно-просвітницького забезпечення Тлумаччини і являє собою цікавий краєзнавчий матеріал для жителів району та усіх, хто бажає краще пізнати історію і сучасність краю.
    
У збірнику вперше подано відомості про більше як трьохсот непересічних людей – науковців, поетів, художників, народних майстрів, які чимало робили і роблять для утвердження Тлумаччини як краю давньої історії, високої культури, талановитих майстрів. В альманасі, крім коротких і вагомих відомостей про людей, є факти і події, пов’язані з Тлумацьким районом. Усі вони викладені у хронологічній послідовності на кожен день року.
    Вихід альманаху співпав з 55-літнім ювілеєм його автора. Тому на презентації «Дністрового перевесла» йшлося також про написане раніше збирачем народної творчості Михайлом Буджаком, у доробку якого 19 книг. З літературними надбаннями Михайла Васильовича можна було ознайомитись на розгорнутій в бібліотеці виставці «Творчість – це мова душі».
    Привітати ювіляра з виходом збірника прийшли голова районної державної адміністрації Володимир Габурак, голова районної ради Василь Двояк, поет, головний редактор всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал» Ярослав Ткачівський, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Євген Баран, окремі керівники структурних підрозділів РДА і районних служб, краєзнавці, науковці, журналісти Тлумаччини, рідні і друзі, цінителі та шанувальники його творчості. Були на заході і ті, про кого йдеться в календарі-альманасі: Володимир Рій – відомий український футболіст-дефлімпієць, володар «Золотої бутси», Михайло Бурдило – відомий прикарпатський художник, Михайло Гринюк – поет з села Королівка, Наталія Балаш – майстриня гобеленів, лауреат премії ім. Григора Крука, Андрій Білас - кандидат філологічних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, Василь Батіг – тлумачанин, який провів наукове дослідження про погоду, землетруси, виверження вулканів та їх прогнозування, Роман Яцик – краєзнавець, історик та художник-графік, Богдан Татарчук – художник, Михайло Батіг – самобутній поет, творець верлібрів, член національної спілки письменників України.
    Сам Михайло Буджак, розповідаючи про альманах, назвав Тлумаччину благодатним краєм, який дав світові відомих єпископів, артистів, архітекторів, журналістів, науковців, викладачів, майстрів мистецтв. За його словами, «Дністрове перевесло» – це першооснова довідника про Тлумацький край.
    Володимир Габурак та Василь Двояк подякували авторові за його плідну працю на благо громади та відзначили унікальність календаря-альманаха. Голова райдержадміністрації Володимир Габурак також запропонував перевидати альманах англійською мовою задля можливості презентувати район для гостей з-за кордону. Керівники району вручили Михайлові Буджакові почесну грамоту районної державної адміністрації  та районної ради і почесну грамоту голови облдержадміністрації, якими він був відзначений за багаторічну творчу працю і вагомий особистий внесок у розвиток культури Прикарпаття.
    Зігріти душу і привітати Михайла Буджака музичниминомерами прийшли учні Тлумацької музичної школи та працівники районного Народного дому.

Переглядів: 476 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]