Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



25.04.2024, 09:17
Головна » 2018 » Січень » 29 » Пам’яті загиблих під Крутами … (До 100-річчя Бою під Крутами)
14:19
Пам’яті загиблих під Крутами … (До 100-річчя Бою під Крутами)

   Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Вшануванню пам’яті загиблих під Крутами бібліотеками Тлумацької ЦБС та ОТГ проведено цикл заходів для різних категорій відвідувачів.
   Цей страшний бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути біля селища Пам’ятне, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва, залишив в пам’яті нащадків сум, гордість, пекучий біль … Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами…
   По вшануванню пам’яті загиблих під Крутами в кожній сільській та селищній бібліотеках району оформлені книжкові виставки та перегляди літератури «Крути: честь і трагедія України» (Гостів, Гринівці, Грушка), «Пам’яті боїв під Крутами»(Делева, Жабокруки, Ісаків, Озеряни), «Пам’яті героїв Крут»(Остриня, Обертин, Гончарів), «Герої Крут: трагічні події 29 січня 1918 року та вшанування пам’яті», «Історичні джерела про подвиг Героїв Крут» (Обертин, Бортники, Гарасимів).
   До Дня пам’яті героїв Крут Гарасимівська бібліотека оформила перегляд літератури та періодичних видань «Пам’яті героїв Крут» та провела інформаційну Годину «Герої Крут: трагічні події 29 січня 1918 року…» Проведені масові заходи різних форм, зокрема в Ісаківській сільській бібліотеці-філії проведено для користувачів годину-реквієм «Понад Крутами вічність у сурми сурмить», для своїх односельців бібліотекар Хотимирської бібліотеки-філії провела годину спілкування «Герої Крут», в Гостівській сільській книгозбірні відбулась історична година «Квіти у полі, там де Крути», а в Кутищанській бібліотеці-філії проведено годину спілкування «Нам не забути Крути».
   Заслуговує на увагу історична година проведена бібліотекою с. Жабокруки «Згадаймо сьогодні Крути – двобій між життям і смертю». Із розповідв бібліотекаря Галини Данюк молоді читачі докладніше дізнались про трагедію під Крутами, де у 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів-студентів Київщини та учнів Кирило-Мефодієвського брацтва. Своєчасним та доречним до цього заходу та сучасних подій, які відбуваються в нашій країні стали невмирущі строки – Т. Шевченка «Свою Україну любіть», які прочитала І. Данюк. Прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П. Тичина, «На могилах» Тарновського, «Крути» М. Лавренів та інш.
   Бібліотека с. Жуків провела урок-реквієм «Крути, Крути…», який зібрав багато молодих користувачів. Вчитель історії Л. Болух привернула увагу до важливої теми – захисту держави. Провела історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. Бібліотекар Л. Карабин зробила огляд літератури з даної тематики, що стосується подій під Крутами. Учні читали патріотичні твори присвячені героям Крут та героям АТО. Вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання.
   Яківська бібліотека провела історичний екскурс «Крути – і сум, і біль, і вічна слава України». Бібліотекар М. Луцик розповіла присутнім про героїчний подвиг молодих крутянців, підтвердивши фактами з історії та спогадами учасників бою, які вижили. Школярі читали поезію про ті події. Жіночий ансамбль виконав ряд пісень. Пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання та молитвою. Ознайомилися із книжковою виставкою «Бій під Крутами: кров і пам’ять».
   Пам’ятай про Крути, вони вмрели, щоб ми жили.
   Збережемо історичну пам’ять!

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 513 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]