Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



27.04.2024, 04:24
Головна » 2017 » Липень » 7 » «Ой на Івана, та й на Купала»
13:41
«Ой на Івана, та й на Купала»

   В липні відзначають Різдво Івана Предтечі. В народі це свято називають Івана Купала. Бібліотеки Тлумацької ЦБС святкувати його почали ще з початку липня: уроки народознавства, цикли народознавчих бесід, фольклорні години, театралізовані дійства – ось далеко не весь перелік купальських заходів.
   Дуже цікава і весела театралізована народознавча година проведена бібліотекою села Жабокрук «Ой на Івана, ой на Купала». Під час зустрічі бібліотекар Галина Данюк розповіла, що наші предки вірили, що в цей день трави мають найбільшу силу і збирати їх потрібно до сходу сонця. Також чарівну силу мала купальська роса. Щоб зберегти свою красу дівчата вмивались нею до сходу сонця.
   Молодь зібрались біля озера, де збирали різні квіти, зілля, плели віночки. Кожна дівчина плела свій віночок, потім кидала його на воду співаючи: «…пливи, пливи, віночку з барвіночку, за миленьким у цю нічку…». Одночасно це був і майстер-клас з вінкоплетіння.
   Після цього співали купальські пісні, розповідали народні легенди про Івана Купала, про цвіт папороті, грали в різні ігри.
   В Обертинській дитячій бібліцотеці пройшла народознавча веселка «Літо святкує». Присутні слухали розповідь бібліотекаря Наталії Гасан про літні народні свята, традиції і звичаї загадкового свята Івана Купала. Дізнались про народні прикмети. Читачі також познайомились з книжковою виставкою присвяченою літнім святам, взяли активну участь у вікторині.
   У бібліотеці села Будзин відбулась народознавча бесіда «Купальська ніч-чарівниця» на яку були запрошені молоді дівчата та хлопці. На Івана Купала дівчата також ворожили. Бібліотекар Ірина Коропецька організувала для дівчат, на березі річки, майстер-клас з плетіння віночків «Заплету віночок, заплету шовковий», пояснивши, якщо віночок кинути на воду і він попливе то дівчина скоро вийде заміж, якщо крутиться на місці - не вийдеш заміж взагалі, коли ж віночок відпливе й пристане до якогось берега, звідти дівчині слід чекати милого. Ознайомила з літературою про історію та легенди цього свята: пошуку вогняної квітки папороті, розпалення купальських вогнів, ворожіння вінками на воді. Запросила всіх до бібліотеки на перегляд літератури «Свято Івана Купала».
   Народна пам'ять зберегла обрядовість та пісні і сьогодні успішно впроваджуються у селах району. З прекрасним святом Івана Купала! Нехай кожен зустріне свою щасливу долю!

 

 

 

 

 

Переглядів: 702 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]