Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



26.04.2024, 00:50
Головна » 2017 » Березень » 28 » Марійка Підгірянка – талант відданий дітям
09:03
Марійка Підгірянка – талант відданий дітям

   У поетичний вінок України органічно вплетено розмаїту творчість М. Підгірянки, яка народилась і виросла у мальовничому гірському селі Білі Ослави, але її життя тісно пов’язане з селами на Тлумаччині – Анотонівка, Братишів, Вікняни, Нижнів. Творчість поетеси – це справжня материнська енциклопедія, на якій виховувалися і виховуються цілі покоління.
   Щорічно в бібліотеках проводяться просвітницькі заходи по творчості Марійки Підгірянки: літературні та поетичні години, літературні мандрівки, поетичні мозаїки, дитячі ранки та інші.    У бібліотеці с. Нижнів відбулася «Чарівна година поезії». Бібліотекарі О. Кліщ та Л. Кулиняк повели своїх читачів-малят творами поетеси про рідну землю, любу Україну. Молодші школярі від душі читали прості але патріотичні вірші Підгірянки. Бібліотекар зачитала дітям віршовану казку «Бризько, гуска і лисичка» і запросила діток переглянути викладку літератури «Марійка Підгірянка – дітям».
   Кутищанська бібліотека провела літературно-музичну мандрівку у творчість Марійки Підгірянки під назвою «Дочка Прикарпаття». Ведучі разом з бібліотекарем Г. Мичкодан здійснили літературну музичну мандрівку у творчість М. Підгірянки. За допомогою цікавої мультимедійної презентації «пройшлися» біографічним шляхом поетеси, «зазирнули» на поетичний майданчик, неквапливо «прогулялися» парком казок, «завернули» у провулок «Загадка». У бібліотеці с. Антонівка цікаво пройшов дитячий ранок «У гостях у Марії Підгірянки». Під час заходу діти читали вірші, розгадували загадки, давали відповіді на запитання вікторини. Бібліотекар ознайомила діток з виданою літературою М. Підгірянки, представленою на книжковій виставці.
   У бібліотеці с. Вікняни проведена літературна година «М. Підгірянка – вчитель, а за покликом – поетеса». Бібліотекар М. Дуда та вчитель Г. П. Кулищак, розповіли дітям про вчителювання М.Підгірянки в селах Антонівка, Братишів, Вікняни. Перед учнями 2-3 класів виступила учениця М. Підгірянки Анна Дуда, яка в даний час проживає в хатині, де встановлено меморіальну дошку поетесі. Діти із увагою прослухали її виступ та ознайомилися з творами поетеси.
   Поетична мозаїка «У Марійки Підгірянки мов із золота співанки» проведена у бібліотеці с. Жабокруки. Бібліотекар Галина Данюк цікаво й доступно ознайомила малят з творам поетеси. Під час заходу діти читали вірші, розгадували загадки, кросфорди, давали відповіді на запитання вікторини, малювали малюнки до творів письменниці, виконали інсценізацію пісні «Зайчик в тернині». Завершила свято бібліотекар зверненням до читачів: «Дорогі діти, сподіваюсь, що ці вірші, пісні, які ви сьогодні читали й співали, сподобались вам, бо написані від душі й з великою любов'ю. Віриться, що ми виконаємо заповідь Марійки Підгірянки
   Зійдуть мої пісеньки як рута
   Наче ряст розквітнуть на весні
   І як я вже буду позабута
   То цвітимуть пісеньки мо
ї».    
   Співаночки, загадки, вірші та п’єси допомагають маленьким школярам пізнавати світ через красу рідного краю. Маленькі читач ще раз доторкнулися до скарбів рідного слова, до золотих співаночок Марійки Підгірянки. Сподіваємось, що в дитячих серцях буде жити добро, на яке так багаті твори письменниці.

 

Переглядів: 813 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]