Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



19.04.2024, 12:06
Головна » 2017 » Листопад » 1 » Війні немає забуття
15:16
Війні немає забуття

   З нагоди відзначення Дня визволення України від фашистських загарбників, який щорічно відзначають 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України, у Тлумацькій публічній бібліотеці була організована книжкова виставка-пам'ять «Війні немає забуття».
   В 1941–1945 роках саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців. Того осіннього дня у далекому вже 1944-му відлунали останні залпи війни на території України, бої за визволення якої тривали понад півтора року.
   За перемогу над фашизмом наш народ заплатив неймовірно високу ціну – мільйони загиблих, поранених та ненароджених. За різними оцінками, від 8 до 9 мільйонів наших земляків полягли на полях боїв, загинули в окупації, у концтаборах, гетто, в’язницях та на каторжних роботах на чужині. Десятки тисяч українських міст і сіл було перетворено на руїни, чверть мешканців залишилися без даху над головою.
   Саме про цю сторінку в Другій світовій війні, про важкий шлях героїчного визволення України, про ратну та трудову звитягу українського народу в роки Великої Вітчизняної війни відвідувачі бібліотеки можуть дізнатися із матеріалів книжкової виставки та ряд книг із бібліотечного фонду.
Своєрідним літописом боротьби і мужності нашого народу, котрий здолав фашистську навалу і здобув Перемогу в травні 1945 року є Книга Пам'яті України, яка розповідає про героїзм і самопожертву воїнів-українців у боротьбі з гітлерівськими загарбниками. У Книзі Пам'яті опубліковано імена полеглих у роки війни (воїнів і цивільних громадян).
   Більшість із запропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли написати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі.
   Книжкова виставка – це вдячний привід, щоб віддати належну шану не тільки воїнам, що піднялись на бій з фашизмом, а й усім тим, хто прискорював перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.

 

 

 

 

Переглядів: 438 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]