Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



26.04.2024, 11:43
Головна » 2018 » Січень » 26 » Історико-патріотична бесіда «П’янила ниву кров їх чиста»
16:15
Історико-патріотична бесіда «П’янила ниву кров їх чиста»

   29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії - бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
   Крути: „символ наших визвольних змагань". Ці слова Олени Теліги про героїку і трагедію Крут є, мабуть, найадекватнішим означенням національно-історичної ваги того, що сталося 1918 року на не дуже знаній до того залізничній станції на північний схід від Києва. Ось уже більше дев'яти десятків літ ця вже не тільки географічна назва бентежить національну пам'ять, не сходячи з вуст кількох поколінь мемуаристів, публіцистів, дослідників, політиків, поетів...
   У тривожні і неповторні січневі дні, коли з півночі на українську землю наступала більшовицька армія Муравйова, студентська молодь Києва піднялася на бій з ворогом задля оборони незалежності Української держави, проголошеної 22 січня 1918 року.
   Напевно, в останню передкрутянську ніч не один із них згадував обличчя своїх рідних і близьких, своєї дівчини, до якої відчув першу юнацьку любов. Але в душі й серці понад усе вирізьблювались сім літер - Україна. Ця віра надихала піднятися проти у двадцять разів сильнішого ворога, досвідченішого у боях, а після трагічного бою дала сили недобитим і пораненим не просити милості, а геройськи, у муках і стражданнях умирати. І звершилося... Диким буруном вдарила ворожа навала і раптом зупинилася, величезне здивування у загартованих у боях більшовицьких солдатів: невже ця невеличка горстка дітей-одчайдухів хоче чинити їм опір, їм, шеститисячній армії вишколених солдатів? А може, це безумці, лицарі абсурду, що йдуть на певну смерть? На полі загримів бій. Вони знали і були певні свого історичного посланництва. Знали: їм пощади не буде, знали, що саме тут, під Крутами, доведеться загинути. Вони готові були піти на смерть, щоб врятувати обеззброєну державу, знали, що тій, всього кілька днів перед тим проголошеній Самостійності, треба породити з їхньої крові нових борців за свободу і незалежність.
   На сторінках історії з'явилася нова трагедія і нова перемога духу, яких мало в історії людства.
   Саме про це йшлося під час історико-патріотичної бесіди «П’янила ниву кров їх чиста» присвяченої 100-річчю битви під Крутами, яка пройшла у Публічній бібліотеці Тлумацької ОТГ. Бібліотекарі презентували книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Цвіт життя вони віддали Україні», на якій були представлені видання, що розкривають історичний перебіг бою, значення Крутів в українській історії, подають спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, матеріали із періодичних видань та художні твори про бій під Крутами.

 

 

 

Переглядів: 414 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]