Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



19.04.2024, 08:55
Головна » 2017 » Листопад » 10 » Єдиний скарб у тебе – рідна мова
11:32
Єдиний скарб у тебе – рідна мова

   9 листопада в Україні щороку відзначається Свято української писемності та мови. За православним календарем – це день ушанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця. Вважається, що Нестор-літописець став прабатьком української писемної мови. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.
Свято було започатковано Указом президента України від 6 листопада 1997 року. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.    Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов'я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка.
   В бібліотечних закладах району оформлені ілюстровані книжкові виставки–знайомства «Перлини української літератури»(Гарасимів, Долина), розгорнуті книжково-ілюстровані виставки, виставки-диспути, тематичні викладки літератури «Мова – духовний скарб народу»(Хотимир, Гончарів), «Невмирущі скарби української мови»(Підвербці, Кутище), де читачі познайомилися з новими книгами українських поетів та письменників та кращими зразками вітчизняної літератури та біля яких пройшли пізнавальні та інформаційні бесіди, огляди та перегляди літератури.
   Користувачі бібліотек активно взяли участь в мовних іграх, конкурсах, турнірах. Інтерес та пошану до української мови викликали: мовно-історичні екскурси «До мови доторкнімось серцем»(Делева), літературні подорожі «Стежками української писемності»(Гончарів, Підвербці), години спілкування «Мово рідна! Ти є вічність…»(Жуків, Будзин), години мовознавства та інші.
   В бібліотеці с. Будзин проведено годину мовознавства «Мови рідної краса». «Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як душа українського народу» - такими словами розпочала захід бібліотекар Ірина Коропецька. Розповіла про витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов, походження і розвиток. Під час заходу присутні ознайомилися з друкованими матеріалами на книжковій виставці «Мово рідна! Ти є вічність…». Учні читали вірші, згадували прислів’я та приказки про мову. Взяли участь у мовознавчій грі.
   Мова об’єднує народи в нації, і зміцнює державу. В бібліотеці Гостів була проведена година єдності «Українська мова – мова єднань». Під час заходу бібліотекар Наталія Гопей познайомила присутніх із сторінками історії української мови, згадала скорботні дати на тернистому шляху її розвитку. Процитувала геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, а спочатку їм відбирають мову». Побажала примножувати скарби рідної мови, яка єднає націю: Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!» хай усіх нас єднає належність до великого народу. Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів. Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна у нашому серці, і починається вона з кожного з нас. Біля виставки-експозиції «Бринить, співає рідна мова, чарує, тішить і п’янить…» молодь та школярі читали вірші відомих українських поетів – Шевченка, Українки, Сюсюри.
   У бібліотеці с. Грушка відбулося свято рідної мови «О, слово, рідне! України слава!». Вірші про мову читали учні школи. Бібліотекар Ганна Шмітик зробила огляд книжкової виставки та ознайомила присутніх з новою літературою українських письменників збірниками і словниками про мову.

 

 

 

Переглядів: 379 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]