Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



12.05.2024, 22:52
Головна » 2016 » Вересень » 29 » 2016 р. – рік М.С. Грушевського «Велична постать Михайла Грушевського»
12:45
2016 р. – рік М.С. Грушевського «Велична постать Михайла Грушевського»

     З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження історика, громадського та політичного діяча, одного з лідерів українського національного руху за незалежність України – Михайла Грушевського, бібліотеки ЦБС організували та провели ряд масових заходів.
     Бібліотекар бібліотеки-філії с. Палагич Л. Мелінишин спільно з шкільним бібліотекарем Н. Петрів провела годину державності: «М. Грушевський – перший президент України». Вона розповіла про життєвий та творчий шлях Грушевського. Він являє собою одну з головних постатей українського національного  самоствердження в новітній історії України. Першою і найвизначнішою його заслугою є те, що він створив повну історію України, на що не могли відважитись інші вчені.
     Учні переглянули тематичну викладку: «Ідеолог національного державотворення».
     У книгозбірні с. Петрів, спільно з вчителем історії Г. Нижник проведено історичну годину: «Михайло Грушевський історик і будівничий нації» для учнів 9 – 11 класів. В своєму виступі Р. Васкул зупинилась на тому, що Україна шанує М. Грушевського, як суспільно-політичного діяча, що очолив Українську Центральну Раду, яка проголосила 1918 році Українську Народну Республіку.
     Завдяки цьому вперше світ дізнався, що на землі існує українська держава. Своєю працею історик закладав підвалини української державності, і сьогодні, коли Україна відновила свою незалежність ми з пошаною і гордістю згадуєм ім’я першого президента УНР М. Грушевського.
     В наш час Грушевський повертається до нас у пам’ятниках, назвах освітніх установ, вулиць, майданів. Портрет Грушевського зображено на банкноті 50 грн. та на пам’ятних монетах.
     У багатьох куточках світу започатковано асоціації, створено видавничі та наукові фонди ім. Грушевського. Науковим товариством ім.. Т. Шевченка у Львові започатковано престижну відзнаку: «Почесну медаль М. Грушевського».
     Напередодні ювілею у бібліотеці-філії с. Гарасимів бібліотекар Н. Боднар провела інформаційну годину: «Сторінки великого життя». Присутні ознайомились з книжковою виставкою: «Титанічна постать на ниві української історії». 

Переглядів: 380 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]