Вітаю Вас, Читач · RSS

Меню сайту


Революція Гідності


Пошук


Форма входу


Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Інтернет-ресурси Тлумаччини
Тлумацька РДА
Тлумацька районна рада
Тлумацьке ОТГ


Погода у Тлумачі


Наша адреса

м. Тлумач, Івано-Франківська обл. вул. Грушевського, 2
тел. (03479)2-21-32 e-mail: tlumcbs@ukr.net


Соціальні мережі

Ми у Facebook


Відвідування

Відвідуваність користувачів
за весь час



Відвідуваність за 2017 рік
від 02.11
(переглядів)



18.04.2024, 14:41
Головна » 2018 » Листопад » 2 » 100-річчя проголошення ЗУНР
15:23
100-річчя проголошення ЗУНР

З нагоди 100-річчя  проголошення Західно-Української Народної Республіки бібліотеки проводять різні просвітницькі заходи.

У бібліотеці-філії с.Остриня проведено патріотичну годину «ЗУНР – втілення ідей самостійності й соборності України». Присутній на заході в.о. старости с.Остриня В.Є.Доронюк, який сказав, що ЗУНР, яка проіснувала 257 днів, є легендарною сторінкою нашої історії, символом прагнень українців до незалежності. Бібліотекар О.Клід рекомендувала присутнім прочитати книги про Тлумаччину в період листопадової (1918р.) національно-демократичної революції на Західно-Українських землях, яка розпочалась Листопадовим зривом і заклала основи відновлення і розвитку державності в краї, сприяла зростанню масової національної свідомості серед західноукраїнського населення – книга «Тлумач: історія та сучасність».

Бібліотекар розповіла про громадсько-політичного діяча Західної України, доктора права, адвоката з Товмача, міністра ЗУНР Івана Макуха, який присвятив своє життя боротьбі за Українську державність і народні права, де висвітлено в книзі Михайло Дземан. Іван Макух, адвокат із Товмача, – міністр ЗУНР. Присутні переглянули книжкову виставку «Листопадовий чин – історія українського подвигу».

В бібліотеці-філії с.Пужники була проведена літературна година: "ЗУНР - наша слава і гордість». Бібліотекар розповіла, що українська держава  фактично існувала протягом 1918-1919 років, формально ж і до 1923 року, на території Західної України зі столицею у Львові, постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорської імперії. Бібліотекар М.Гнатюк ознайомила присутніх з історією ЗУНР. Учні розказували вірші про Україну і переглядали виставку книг про Західноукраїнську Народну Республіку.

Про листопадову подію становлення української державності читачі дізналися на презентації книжкової виставки «ЗУНР: крізь призму часу», в бібліотеці-філії с.Гринівці, на якій представлено багато цікавих вітчизняних і діаспорних видань з історії ЗУНР.

Бібліотекар Н.Цікайло познайомила користувачів з перебігом революційних подій того періоду на теренах нашого краю, розкрила основні аспекти минулого ЗУНР – від передумов, революційного зриву, до національних, економічних, соціальних і культурних процесів, розповіла про діячів листопадового зриву.

Досвід становлення Західноукраїнської Народної Республіки має бути повчальним для нас, бо через брак рішучості, знань і дипломатичної гнучкості керівництву ЗУНР не вдалося закріпити свій успіх.

     Історія ЗУНР була недовгою, але героїчною і ще раз підтвердила прагнення українців мати власну державу.

          Події того часу тісно перегукуються з теперішніми, коли народ прагне бути вільним, а Україна неподільною.

Переглядів: 408 | Додав: Тлумацька_ЦБС | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]